El Centre infantil Waldorf a la revista “Viure en família”

A continuació us adjuntem un extracte de l’ article “Un  Fonament per a tota la vida” de la Laura Marí que ens ha semblat molt interessant publicat a la Revista “Viure en família” del passat mes de Juliol/Agost.

L’ETAPA MÉS IMPORTANT

(…)

La vida que es respira en un espai waldorf es fonamenta en la convicció que la infantesa és la etapa més important de la vida i la més decisiva per al desenvolupament de l’ésser humà. Les capacitats i les facultats adquirides en aquesta fase influirán moltíssim envers el món i les altres persones quan siguin adults.

Aquestes són algunes de les coses que ofereix un centre d’educació infantil Rudolf Steiner:

Un ambient càlid, familiar i respectuós amb els infants on poden viure amb tranquilitat el pas de les hores, dels dies i de les estacions. Un ambient que els dóna seguretat i estabilitat que els permet viure el present sense tenir pressa per acabar una activitat i començar sense pausa la següent. Les activitats es fan amb calma, se’n valora més la qualitat que la quantitat, de manera que els infants gaudeixin fent-les, fins i tot de recollir les joguines.

Una educació que fomenta el joc lliure i creatiu. En els centres Waldorf es dedica bona part dels temps a fomentar el joc lliure i creatiu tan dins de l’aula com fora, al pati. El temps de joc permet a l’infant imaginar la seva pròpia història, ser-ne protagonista i transformar-la segons la seva creativitat i fantasia. (…) S’ha demostrat que a 4rt de primària els infants que han estat en un centre infantil on es potencia el joc superen pel que fa al desenvolupament físic, social, emocional i cognitiu a aquells que han anat a un centre orientat a potenciar l’adquisició de coneixements. I als EUA la investigadora Sara Smilansky va demostrar que  els nens i les nenes que en la seva infantesa van gaudir de temps  per jugar tenien més imaginació, més creativitat un llenguatge més adient per comunicar-se amb els altres i eren menys agressius.

Les joguines tenen un paper molt important en l’educació infantil. No hi ha joguines mecàniques. Les joguines electròniques frenen la iniciativa dels infants d’explorar el món que els envolta i no els permeten desenvolupar els sentits d’una manera correcta. (…) les joguines Waldorf están concebudes per desenvolupar la imaginació i la creativitat. Són molt senzilles (elaborades amb materials naturals: llana, cotó fusta…)

(…)

Una educación lenta. Els infants no han d’aconseguir els objectius de l’aprenantatge de la lectoescriptura. Es deixa aquest procés per a més endavant, per a la primària, quan els infants trobaran dins seu les forces internes per aprendre sense angoixa  i d’una manera natural i relaxada.Els infants són respectats i no són portats a fer activitats per les que encara no están madurs. Es dóna temps per a que puguin fer les coses per si mateixos.

(…)

Un centre on mestres, pares i mares formen part d’un mateix projecte educatiu. Tots ells i elles comparteixen la tasca d’educar. Sumant esforços en benefici de l’infant.Tots participen de la vida social, económica,  jurídica i pedagógica del centre.

(…)

“Allò que fem per a l’infant, no ho fem pel moment, ho fem per tota la vida”. R.Steiner

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s